maanantai 4. marraskuuta 2013

Valloittava grafiikka!

Olin mukana seuraamassa grafiikan viikonloppukurssia. Pääsin myös itse tutustumaan erilaisiin grafiikan perusmenetelmiin. Ohjelmassa oli kohopainoa, kuivaneulaa, linoa, puupiirrosta, reliefipainoa sekä kurkistus kartonkigrafiikan saloihin. Mausteena kaiken päälle villejä kokeiluja eri tekniikoiden yhdistelystä.

Viikonloppua edeltävässä infossa suunnittelutyö laitettiin käyntiin. Osa porukasta viimeisteleli vielä laattansa valmiiksi paikan päällä ja näin oltiin valmiita aloittamaan grafiikan paja. Kauniit  luonnokset oli nyt saatu laattojen pinnalle ja värien telaaminen pinnoille pystyi alkamaan.


 Yläpuolella esimerkki kurssilaisen kuivaneulatyö laatoista.

Kuivaneulatyössä alumiinilaatalle piirretään terävällä teräsneulalla haluamansa kuvio. Tarvittavan syvän viivan aikaansaamiseksi neulalla onkin syytä painaa voimakkaasti jäljet laatan pinnalle. Kuvioidun laatan rinnalle tarvitaan myös tyhjä laatta, joka on mitoitettu täysin kuvioidun laatan kokoseksi. Sillä saadaan aikaan tausta haluamalleen työlle. Paperit on syytää säilyttää kosteana, jotta lopputuloksesta tulee hyvä.

Värin telaamisen ja prässin jälkeen taustavärillinen paperi laitetaan likoamaan vesiastiaan. Sen jälkeen kuvioitu laatta käytiin muovilastojen ja muiden välineiden avulla tarkasti läpi, jotta väri jäisi laatalle kaiverrettuihin uriin. Tämän jälkeen laatta laitettiin taustanpäälle ja käytettiin prässissä. Näin syntyy siis kuivaneulatyö.

Mahdollista oli käyttää myös lakkaa ja carborundum-hiekkaa tyhjälle laatalle, jolla saadaan aikaiseksi erilaisia pintoja töille. Vedoksia tehtiin usempia ja jokaisella kerralla pystyi kokeilemaan haluamiaan eri sävyjä. Mahdollisuukset ovat lähes rajoittamattomat. Omaperäisiä ideoita löytyi kaikilta, kuivien kasvien käyttämisestä liukuvärjäyksiin.

Puupiirroksen veistämistä ja telaamista.

Telattu laatta.

Puupiirrokseen tarvittiin esim. koivuvaneria, johon luonnos omasta suunnitelmastaan ensimmäiseksi hahmotelltiin. Talttojen avulla kuvaa saatiin kaiverrettua haluttu määrä pois. Kaikki osat jotka ensin kaiverretaan jäävät värittömäksi. Eli tässä työssä on mahdollisuus luoda työstään veistämällä jokaisen värikerroksen jälkeen ainutlaatuinen. Puulaattaa tuhoutuu sen myötä kun sitä veistetään yhä uudestaan ja uudestaan. Ensimmäisen värillisen telauksen jälkeen siis kaiverretaan lisää. Kaiverrettu osa jää nyt tällä kertaa sen väriseksi mikä oli edellisen vedoksen väri. Prässin avulla laatat saatiin helposti painettua paperille.


 Linopiirroksen telausta.

Linopiirros tehdäään melkein samantapaisesti kuin puupiirroskin. Linossa poikkeus on se että sitä on huomattavasti helpompi työstää ja tästä syystä yksityiskohtia on helpompi tehdä enemmän. Linopiirroksen laatta on tasalaatuista teollista materiaalia linoleumia. Lino voidaan painaa paperille prässillä, mutta sen painaminen käsin, esim lusikan avulla on myös mahdollista



Prässin käyttöä ja teloja. HUOM. esimerkki vasemman alakulman kuvasta, puupiirroksesta,  joka on kaiverrettu jo aivan erinäköiseksi kuin ylempänä nähdyssä kuvassa.



Lopuksi vielä kurkkaus pajan aikana syntyneisiin teoksiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti